top of page
Image by Aliko Sunawang

Onderzoek

Op dit moment worden binnen Cascade de volgende onderzoeken uitgevoerd:

 

Reutelen in de stervensfase: is profylactische behandeling zinvol?

In deze studie wordt het profylactische effect van scopolaminebutyl (Buscopan) op reutelen onderzocht in een dubbelblinde,

placebo-gecontroleerde gerandomiseerde studie. Voor de link naar de podcost over dit onderzoek zie Scopolamine Butylbromide for Preventing End-of-Life Death Rattle | End of Life | JN Learning | AMA Ed Hub (ama-assn.org)

Voor het artikel over deze studie zie:  Scopolamine Butylbromide for Preventing End-of-Life Death Rattle | End of Life | JN Learning | AMA Ed Hub (ama-assn.org)

Lees meer.......

​

​

ILIVE project

Het ILIVE-project is een vierjarig project dat erop is gericht om diepgaand inzicht te verkrijgen in de zorgen, verwachtingen en wensen van patiënten in de laatste levensfase en hun naasten. Lees meer.......

 

De AMUSE-studie

Patienten met een beperkte levennsverwachting gebruiken vaak nog veel medicijnen. Medicatiegebruik in deze laatste levensfase is deels onvermijdelijk, gezien de noodzaak van verlichting van de symptoomlast. Deels is deze medicatie potentieel overbodig, omdat ze niet gericht is op het verminderen van de symptoomlast, maar op de preventie van ziekte of het voorkomen van schade op de langere termijn. Overbodig medicatiegebruik in de laatste levensfase kan schadelijk en belastend zijn voor de patiënt. Heroverweging van de medicatie bij een beperkte levensverwachting is daarom van belang.

In de AMUSE-studie gaan wij het effect bekijken van de Clinical Rule Reporter (CRR). Dit is een geautomatiseerd computersysteem dat artsen per patiënt gepersonaliseerde adviezen geeft over passend medicatiegebruik in de laatste levensfase. In een stepped-wedge cluster randomized controlled trial wordt nagegaan of inzet van de CRR het medicatiegebruik kan optimaliseren en hopelijk daardoor de kwaliteit van leven van patiënten in de laatste levensfase kan verbeteren. AMUSE is een acroniem voor Appropriate Medication USE in Dutch terminal care.

De AMUSE-studie is een tweejarig project, welke half april van start zal gaan en zal worden uitgevoerd in zeven Nederlandse centra (vier ziekenhuizen, twee huisartsennetwerkgroepen en een hospice). Cascade deelnemers zijn: Laurens Cadenza Zuid en het Erasmus MC.

 

Onderzoek naar de ligduur van patiënten binnen hospicevoorzieningen

Het idee bestaat dat patiënten steeds vaker laat in het ziektetraject worden opgenomen in een hospicevoorziening. Binnen de hospicevoorzieningen van Cascade komt het met enige regelmaat voor dat patiënten binnen enkele dagen na opname overlijden.

De vraag is dan of de verwijzer het overlijden zag aankomen en of de overplaatsing naar het hospice nog zinvol was. In bepaalde situaties kunnen er goede redenen zijn om een patiënt toch over te plaatsen ondanks een (zeer) korte levensverwachting. 

Om inzicht te krijgen in de kenmerken van deze patiënten en de redenen voor overplaatsing staat een onderzoek gepland waarbij gegevens verzameld zullen worden over alle patiënten die korter dan drie dagen zijn opgenomen in een hospice.

​​

Community projecten

Ieder jaar voeren derdejaars Geneeskunde studenten van het Erasmus MC onderzoek uit aan de hand van vragen vanuit de praktijk binnen de zogenaamde ‘community projecten’. Afgelopen jaar werden drie community projecten uitgevoerd over het gebruik van wietolie in de palliatieve fase en over de beeldvorming over hospicezorg bij zorgverleners en het algemene publiek. In 2021 kunnen deelnemers van Cascade weer onderzoeksvragen aanleveren voor deze community projecten.

​

​

​

​

bottom of page